Artikkelforfatter: Gro Overn Mansford, Bærekraftig prosjekteringsleder i Multiconsult
I 2021 genererte bygging, rehabilitering og riving 1,8 millioner tonn avfall. Av dette utgjorde trevirke 135.254 tonn, og var med det den tredje største fraksjonen. (Chaudhary, 2022) Forskningsprosjektet MinTre, som er delfinansiert av Norges Forskningsråd, søker å svare ut denne utfordringen ved å redusere mengden treavfall generert på byggeplass med hele 40%. For å oppnå en reduksjon i denne størrelsesorden må vi først få klarhet i hvor avfallet kommer fra og hva som kan gjøres for å redusere mengden avfall i norske byggeprosjekter mest mulig. En nøkkel i så måte er å sette oss inn i forskningsarbeidet som er gjort så langt.
Byggavfall på verdensbasis
Byggeindustrien er ansett for å være en av de mest ressursintensive og miljøskadelige industriene i verden. Industrien forbruker 40% av råmaterialene på verdensbasis og det hevdes at bidrar i tillegg til forsøpling fordi den står for hele 50% av den totale mengden avfall som genereres årlig (Othman & El-Saeidy, 2022). Sett i lys av et studie av «the World Resource Institute» på materialstrømmer i et antall industrialiserte land fremkommer det at mellom halvparten og to tredjedeler av materialforbruket i landene ender som avfall i løpet av kun ett år (Osmani M., 2011). Forskning fra 2020 viser at kun 40% av byggavfall blir ombrukt, resirkulert eller energiutnyttet i fjernvarmeanlegg på verdensbasis. Hele 35% av verdens byggavfall sendes direkte til fyllplassen uten å bearbeides eller sorteres (Guerra, Leite, & Faust, 2020). Dette er en ressurshåndtering som bidrar til å redusere verdien på det leverte prosjektet. Kostnadene ved å deponere byggavfall er høye og det vil være en fordel for industrien å minimere avfallsgenereringen heller enn å deponere avfallet etter at det oppstår (Othman & Abdelrahim, 2020). For å få til dette er det viktig å få et bedre oversikt over hvorfor avfallet oppstår.
Byggeindustrien frembringer flere forskjellige typer avfall, som for eksempel materialavfall, byggavfall og riveavfall. «Materialavfall» referer til materialer som kjøpes inn, men aldri brukes (for mye bestilt eller feilleveranser). «Byggavfall» og «riveavfall» oppstår i bygge- og riveprosesser (Othman & Abdelrahims, 2020). Det rapporteres allerede i 2011 om at man i flere år har søkt å redusere avfallsmengdene på byggeplass ved å oppfordre til ombruk og gjenvinning. Fokuset var på å unngå, å eliminere eller å redusere avfallsgenereringen ved kilden, eller ved å legge til rette for ombruk og resirkulering innenfor industrien (Liu, Osmani, Demian, & Baldwin, 2011). Utfordringen er imidlertid at dette ikke gir tilstrekkelige resultater, i og med at tilnærmingen ikke tar for seg de grunnleggende årsakene til avfallsgenereringen (Osmani, Glass, & Price, 2008)
Hvor kommer byggavfallet fra?
Faktorer som bidrar til byggavfall er endringer i løsninger etter byggestart, enten på grunn av prosjekteringsfeil eller byggherreinitierte endringer, kapp, bruk av materialer som ikke kan gjenvinnes, ombrukbare materialer som ikke ombrukes og emballasje (Meshref, Elkasaby, & Farid, 2023). I prosjekteringen er kvaliteten på arbeidstegninger, kompleksiteten i detaljer, materialvalg og bruk av lite kjente produkter identifisert som de største bidragsyterne. Kontraktens utforming blir også nevnt som en bidragsyter, mens koordinering og samhandling mellom forskjellige fag i prosjektet kan føre til misforståelser og feiltolkninger som i ytterste konsekvens resulterer i økte avfallsmengder (Osmani M., 2013). Årsakene til avfallsgenereringen er oppsummert av Othman og Abdelrahim i deres forskningsartikkel fra 2020 (se Tabell 1).
Som vist i tabell 1 oppstår byggavfall fra forskjellige aktiviteter i prosjektet. Et studie estimerer at 68.6% oppstår i byggefase, 23% i prosjekteringsfasen og 8.2% i andre faser (Othman & El-Saeidy, 2022). Målet må være «å redusere avfallsmengden ved kilden, ved å forstå og endre prosesser for å redusere og forhindre avfallsgenerering» (Environment Agency UK, 2001). Det har imidlertid lenge vært utfordrende å finne en klar sammenheng mellom mengden byggavfall og dennes årsak og opprinnelse. Manglende kunnskap om hva som genererer avfall er en medvirkende årsak (Liu, Osmani, Demian, & Baldwin, 2011).
Abdelrahim sin forskning fra 2020 indikerer at 59% vurderer det som like kritisk å minimere avfall som å redusere kostnader i byggeprosjekter. Dette fordi det å redusere mengden byggavfall vil redusere dets miljøpåvirkning, kostnadene forbundet med avfallshåndtering, og samtidig bidra til å heve livskvaliteten til samfunnet ellers (Othman & Abdelrahim, 2020). Det er behov for en endring i fokus for å oppnå de resultatene som er nødvendige for å få til det grønne skiftet i industrien.
Forskningsprosjektet MinTre utføres i samarbeid med @Forskningsrådet og har som mål å redusere mengden treavfall på byggeplass med 40 prosent.♻️ Deltagerne i forskningsgruppen er Ø.M. Fjeld, LINK Arkitektur, Optimera AS, Omtre, Statsbygg, Kongsvinger kommune, Sør-Odal kommune, Klosser Innovasjon, OsloMet – storbyuniversitetet, SINTEF Community og Multiconsult
Forskningsartikler sitert i denne artikkelen er:
Chaudhary, M. (2022, 12 13). Statistisk sentralbyrå. Hentet fra Mindre byggavfall i 2021: https://www.ssb.no/natur-og-miljo/avfall/statistikk/avfall-fra-byggeaktivitet/artikler/mindre-byggavfall-i-2021
Environment Agency UK. (2001). Waste Minimisation – An Environmental Good Practice Guide For Industry. London: Environment Agency UK.
Guerra, B. C., Leite, F., & Faust, K. M. (2020). 4D-BIM to enhance construction waste reuse and recycle planning: Case studies on concrete and drywall waste streams. Waste Management, 79-90.
Liu, Z., Osmani, M., Demian, P., & Baldwin, A. (2011). The potential use of BIM to aid construction waste minimisation. Proceedings of the CIB W78-W102. Sophia Antipolis, France,: Loughborough’s Institutional Repository.
Meshref, A. N., Elkasaby, E. A., & Farid, A. A. (2023). Reducing construction waste in the construction life cycle of industrial projects during design phase by using system dynamics. Journal of Building Engineering, 106302.
Osmani, M. (2011). Construction Waste. I T. M. Vallero, Waste – A Handbook for Management (ss. 207-218). Elsevier Inc.
Osmani, M. (2013). Design waste mapping: a project life cycle approach. Proceedings of the ICE – Waste and Resource Management (ss. 114-127). Institution of Civil Engineers.
Osmani, M., Glass, J., & Price, A. (2008). Architects’ perspectives on construction waste reduction by design. Waste Management 28, 1147 – 1158.
Othman, A. A., & Abdelrahim, S. M. (2020). Achieving sustainability through reducing construction waste during the design process. Journal of Engineering, Design and Technology, 362-377.
Othman, A. A., & El-Saeidy, Y. A. (2022). Early supplier involvement framework for reducing construction waste during the design process. Journal of Engineering, Design and Technology.