Hjem /

Hvordan kan BIM bidra til å redusere prosjekteringsavfall?
Hvordan kan BIM bidra til å redusere prosjekteringsavfall?

Artikkelforfatter: Gro Overn Mansford, Bærekraftig prosjekteringsleder i Multiconsult

 

BIM-teknologien kan benyttes som underlag for beslutningsprosessen i et byggeprosjekt og tilrettelegger for modellering av hele byggeprosessen. Ved å kjøre kollisjonskontroller i samhandlingsmodellen kan mengden prosjekteringsavfall knyttet til koordineringsfeil i prosjekteringsfasen reduseres til en viss grad. Datarike modeller og parametrisk design kan heve kvaliteten på samhandlingen mellom fagene og på den måten bidra til å redusere antall kollisjoner og prosjekteringsfeil, men BIM-modellen er ikke alene løsningen på utfordringen (Haeusler, Gardner, Yu, Oh, & Huang, 2021, Vol. 19(4)).

Modellen kan knyttes opp mot materialdatabaser som inneholder erfaringstall for ulike byggevarers avfallsgenerering. Man får dermed muligheter til å evaluere mengden avfall som oppstår i forbindelse med forskjellige løsninger. Parametrisk modellering kan benyttes til å evaluere om for eksempel en karnappløsning er å foretrekke fremfor en balkong, og hvordan de forskjellige alternativene står seg i forhold til måltall på kost, funksjon, energibruk og avfallsminimering. Alle mengder kan beregnes umiddelbart og presenteres grafisk på dashboards som underlag for beslutninger (Lu, Webster, Che, Zhang, & Chen, 2017).

Parallelt med dette har Liu et al’s forskning fra 2015 benyttet parametrisk modellering som verktøy i en semi-automatisert metodikk for å evaluere «virtuelt avfall» i forskjellige løsningsalternativer. Ved å hente ut mengder fra modell ble mengden «virtuelt avfall» beregnet for hvert alternativ og en oppsummerende rapport laget som beslutningsgrunnlag. På denne måten kan det konseptet som produserer minst avfall velges, og de prosjekterte løsningene som produserte mest prosjekteringsavfall optimaliseres. Valgt løsning ble så videreutviklet i prosjekteringsgruppen på en måte som sikret at prosjekteringsavfall var i fokus i både modellering, simulering, koordinering og kommunikasjonen i prosjektet gjennom hele prosessen frem til designfrys (Liu, Osmani, Demian, & Baldwin, A BIM-aided construction waste minimisation framework, 2015).

Faktorene det var viktig å ha søkelys på i modelleringen for å oppnå dette resultatet var:

  • Automatisert kollisjonskontroll mellom alle fagmodeller
  • Legge inn materialspesifikasjoner for alle fags materialvalg
  • Foreta automatiserte analyser av materialstørrelser og evaluere disse med hensyn på kapp i modell
  • Estimere summen av «virtuelt avfall» for hver komponent i BIM-modellen
  • Oppsummere funnene i en rapport som kvantifiserer oppnådd avfallsminimering
  • Jevnlig oppdatering av BIM-databasen

Lui et al anser at å benytte denne metodikken sammen med miljøsertifiseringsordninger som BREEAM vil kunne bidra til lavere avfallsgenerering i næringen (Liu, Osmani, Demian, & Baldwin, A BIM-aided construction waste minimisation framework, 2015). På tross av dette arbeidet med å utarbeide et automatisert verktøy for å redusere prosjekteringsavfall anser Weisheng Lu at lanseringen av et slikt verktøy i markedet ikke er nært forestående, da det gjenstår mye arbeid før man kommer så langt. Det må blant annet utarbeides databaser som inneholder gjennomsnittlige avfallsdata for de forskjellige materialene og produktene som vurderes. For å få til dette må det etableres måltall for avfallsmengder per løsningsalternativ og/eller materialvalg, for eksempel over samme lest som byggekostnadsindeksen (Lu, Webster, Che, Zhang, & Chen, 2017). Senere studier av Haeusler i 2021 bekrefter at det fremdeles ikke er utviklet materialdatabaser som inneholder et tilstrekkelig datagrunnlag til å kunne estimere byggavfall med hensyn til faktorer utover volum (Haeusler, Gardner, Yu, Oh, & Huang, 2021, Vol. 19(4)).

Det er enighet i forskningen om at arkitekter ikke er vant til å ta høyde for prosjekteringsavfall i sine tidligfase vurderinger av nye prosjekter, og det er dessverre et begrenset utvalg av verktøy på markedet i dag som kan benyttes til slike vurderinger. Nøkkelbeslutninger som romutforming og materialvalg tas i tidligfase og disse «låser inn» prosjekteringsavfallet i prosjektene. Å få etablert et brukervennlig verktøy som kan bistå i vurderingene av avfallsmengder i tidligfase er nevnt som en nøkkel med hensyn til å utfordre dagens praksis i bransjen. Dette bør derfor prioriteres høyt (Majzoub & Haeusler, 2021).


Forskningsprosjektet MinTre utføres i samarbeid med Norges forskningsråd og har som mål å redusere mengden treavfall på byggeplass med 40 prosent.♻️  Deltagerne i forskningsgruppen er Ø.M. Fjeld, LINK Arkitektur, Optimera AS, Omtre, Statsbygg, Kongsvinger kommune, Sør-Odal kommune, Klosser Innovasjon, OsloMet – storbyuniversitetet, SINTEF Community og Multiconsult


Forskningsartikler det er referert til over:

Haeusler, M. H., Gardner, N., Yu, D. K., Oh, C., & Huang, B. (2021, Vol. 19(4)). (Computationally) designing out waste: Developing a computational design workflow for minimising construction and demolition waste in early-stage architectural design. International Journal of Architectural Computing, 594–611.

Liu, Z., Osmani, M., Demian, P., & Baldwin, A. (2015). A BIM-aided construction waste minimisation framework. Automation in Construction, 1-23.

Lu, W., Webster, C., Che, K., Zhang, X., & Chen, X. (2017). Computational Building Information Modelling for construction waste. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 587-595.

Majzoub, O., & Haeusler, M. H. (2021). Investigating Computational Methods and Strategies to Reduce Construction and Demolition Waste in Preliminary Design. Digital design for sustainable buildings – Volume 1, 325-334.

Kontakt

Edward Aas, prosjektleder

2024 © MinTre | Levert av Gnist Media
Skroll til toppen